תכנית ההכשרה לבית-הספר היסודי (א-ו)

ראש תכנית ההכשרה לבית הספר היסודי: סלפטי-כהן יהודית

אודות התכנית

לימודי התואר הראשון (B.Ed.) בתכנית ההכשרה לבית-הספר היסודי מכשירים מחנכים ומורים מקצועיים ומנהיגים, המובילים חדשנות במערכת החינוך. תכנית ההכשרה שמה דגש על תהליך ההתפתחות האישי והמקצועי של המתכשר להוראה. במסגרת הלימודים וההתנסות ניתנת ההזדמנות לגבש תפיסה חינוכית מודעת, המביאה לידי ביטוי את ערכיו ואת ניסיונו של הסטודנט. התכנית הכללית מורכבת מלימודי חובה ומלימודי בחירה, והיא תכנית דינמית, הנעה מן התיאוריה אל המעשה ומן המעשה אל התיאוריה. הלימודים כוללים לימודים עיוניים מובנים, פעילות סדנאית ולמידה עצמית.

הדרכה פדגוגית

החל מסמסטר א’ של שנת הלימודים השנייה, הסטודנטים מתנסים בבית ספר יסודי ומלווים על ידי מדריכים פדגוגיים מנוסים בהוראה ובביצוע מגוון תפקידים בבית הספר היסודי. בשנת הלימודים השלישית ההתנסות המעשית מתמקדת בתחומי דעת שונים: ספרות, לשון, מקרא, מתמטיקה ומדעים.

התנסות מעשית

שנת ההכשרה הראשונה : קורסי חינוך כלליים במסגרת תכנית לימודי שנה א’.

שנת ההכשרה שנייה : החל מהסמסטר הראשון של שנת הלימודים השנייה, הסטודנטים מתנסים בפועל בהוראה בבית הספר היסודי. מלבד הליווי של המדריך הפדגוגי, לכל סטודנט יש גם מורה מאמנת/מכשירה. הסטודנטים מצטרפים לכיתה של המורה המאמנת/מכשירה, צופים בשיעורים ולומדים מהמורה כיצד לתכנן שיעור, כיצד ללמד, כיצד להנהיג כיתה ועוד. כמו כן, הם מתכננים מערכי שיעור ומקבלים משוב מהמורה המאמנת/מכשירה וכן מהמדריך הפדגוגי.

שנת ההכשרה השלישית: ההתנסות בשנה זו נעשית במודל “אקדמיה-כיתה”. התכנית מבוססת על הרציונל של שותפות בין האקדמיה (המכללה) לבין בית הספר כדי להיטיב את תהליכי ההכשרה להוראה. הסטודנטים נמצאים בהתנסות בבתי הספר במשך שלושה ימים. ההוראה בכיתה נעשית במתכונת של הוראה בצמד (הוראה בקו) כך שכל סטודנט משמש כמורה שני בכיתה. הם שותפים לניהול הכיתה, לאסיפות הורים, למפגשי צוות ועוד וכך מגיעים מוכנים יותר למערכת החינוך.

שנת הלימודים הרביעית: בשנה זו, משלבים בין הלימודים במכללה לבין ההתמחות בהוראה (שנת סטאז’).

מבנה התכנית:

התכנית כוללת 98 נק”ז: