מתמטיקה מתיכון לאוניברסיטה – א' חלק א: אינדוקציה

מארק אפלבאום ופטר סמובול | 2006 | מתמטיקה

הקדמת העורך:

החוברת "אינדוקציה מתמטית" פותחת את סדרת ספרי-עזר המיועדת למורים, לסטודנטים ולתלמידי בתי-הספר התיכוניים.
כל ספרי הסדרה יצאו תחת כותרת משותפת "מתמטיקה מתיכון לאוניברסיטה".

כיום גדל בצורה משמעותית מספר התחומים הדורשים הכנה מתמטית ברמה גבוהה, כולל חשיבה מתמטית מפותחת. דוגמאות לתחומים אלו הן: מדעי המחשב, גיאולוגיה, ביולוגיה, פסיכולוגיה, הנדסה, רפואה, משפטים ורבים אחרים. עם זאת, כמות הילדים הרוצים והמסוגלים לספוג את הידע המתמטי ברמת הבנה איכותית ויצירתית, הולכת ופוחתת מדי שנה. קיימות סיבות רבות לכך. נציין אחת מהן. עובדה ידועה היא, שבין הדרישות מן הבוגרים בבתי-הספר התיכוניים, ובין הדרישות האוניברסיטאיות קיים פער גדול. הפער בולט במיוחד, כאשר הבוגר החדש עומד להשתמש בצורה מעשית בגישות קלסיות של הוכחות וטיעונים המתקבלים על הדעת. בנקודה זו נכשלים רוב בוגרי בתי-הספר התיכוניים. חלק גדול מהבוגרים אינם בוחרים בתחומים מתמטיים, כי אינם סומכים על כוחותיהם. הם פוחדים מאי-הצלחה בשימוש בשיטות מיוחדות לפתרון הבעיות החדשות. הם חושבים שרעיונות מתמטיים קשים בעבורם ואין די זמן לרכוש את הידע. מנקודת מבט זו המתמטיקה מתקבלת אצלם כמערכת של "חוקים מתים" והוראות שאינם ניתנים להבנה ואינם "נשארים בראש".

ברור שעמדה זו אינה נכונה מלכתחילה. יתרה מזאת: כבר בגיל ההתבגרות, תלמיד יכול לבנות בסיס לחשיבה ולפתח חוזק אינטלקטואלי. גם מתמטיקה תיכונית הנה תחום רחב לחקירה מתמטית מושלמת.
אחת מהשיטות לצמצומו של פער רחב זה, היא פרסום ספרי מדע-פופולרי המדגישים את הבעיות הבאות:

• ניתוח שאות קשות במתמטיקה אלמנטרית.
  • למידת השיטות הקלסיות של הוכחות וטיעונים המתקבלים על הדעת.
  • פיתוח היכולת לפתרון בעיות חקר.

כולי תקווה שהקורא ימצא עניין רב ועזר בסדרה מדעית זו.

פרופ' תד אייזנברג, המנחה המדעי של הפרויקט.

הוצאה לאור

עמותת מופת, הכפר הירוק על שם לוי אשכול